Най-накрая забелязах, че сме в предизборна кампания. Знам със сигурност, че

...
Най-накрая забелязах, че сме в предизборна кампания. Знам със сигурност, че
Коментари Харесай

Борисов не иска да си отиде като другите маскари

Най-накрая забелязах, че сме в предизборна акция. Знам сигурно, че в нея вземат участие Ангел Джамбазки от Вътрешна македонска революционна организация, Валери Симеонов и аптекаря бензинджия Веселин Марешки, щото техните постери са залели страната от София до Варна. Тези хора гостуват непрекъснато в тв приемника, тъй че нямаше по какъв начин да не ги видя. 

Има обаче още един човек, който като пчеличка работи по акцията, дори без да е претендент - Бойко Борисов. Честно казано, изобщо не ми е забавно дали министър-председателят трябва да употребява държавни коли, хора и средства по искрено предизборни мероприятия. ЦИК към този момент бе питана от Българска социалистическа партия и не откри нарушавания от страна на министър-председателя. Хич не е значимо дали някъде Борисов е записан като началник на съдружния избирателен щаб, за всички е ясно, че той е началник единствено на предизборна коалиция.

По-интересно е за какво Борисов, който през последната година активно работеше по имиджа си на световен или най-малко на европейски политик, в този момент се самообяви за " дете на народа " и потегли, клетия, по села и паланки. 

 

Защото по този начин се наложи

 

Кризата към " Апартаментгейт " удари тежко ГЕРБ. Цветан Цветанов бе изгонен от Народното събрание, само че му бе оставен постът на основен избирателен диригент. Намесата на Борисов ясно демонстрира, че Цветанов сега не си прави качествено и тази работата. Е, щом няма кой да свърши работата, Борисов реши, че този път няма да " хвърли кърпата ", и се зае самичък с рекламата на ГЕРБ. Малко ли е това? В рамките на 9 месеца Борисов смени 7 министри, което прави към 40% от състава на кабинета. Предадоха го депутати, зам.-министри, шефове на основни организации - поради подозрения за корупция или заради несръчност - мотиви бол. Румен Порожанов бе седмият министър, който си потегля през последните 9 месеца. Какво да направи Борисов, с изключение на да поеме предизборно на ръчно ръководство ГЕРБ - партията, която сътвори с двете си ръце от нищото и която по този начин или другояче не може да действа без тежката му дума.

Ако сте не запомнили - месецът стартира с едно присъединяване на Борисов в " Панорама ", в което съвсем на фалцет обясняваше по какъв начин всички " апартаментчици " са го подвели и ще си платят за това - или парите ще бъдат върнати, или парцелите ще бъдат иззети. Борисов бе очевидно сърдит: " Яд ме е на партията ". С това присъединяване Борисов подсети, че той е ГЕРБ и няма нищо друго в ГЕРБ отвън него. А, да - и че никой различен не му е нужен, с цел да завоюва каквито и да е избори. 

През идващите дни тази лема бе потвърдена -

 

цялата акция бе съсредоточена в обиколките на Борисов 

 

През всичките тези дни Борисов загуби единствено няколко часа - с цел да отиде във Варшава за честванията на 15-годишнината от присъединяването на Полша към Европейски Съюз и да взе участие в Сибиу в срещата на върха на държавните и държавните ръководители на страните - членки на Европейски Съюз. През останалото време той бе на предизборната равнища. Скита несретник и разнася главното обръщение на ГЕРБ, а то е, че България е капиталов парадайс, в който служащите не си мърдат пръста, в случай че не им дадат начална заплата от 1400 лева, той е популярен строител на модерна България, а Българска социалистическа партия е умъртвила дядо му и за нищо друго не става. 

Къде не отиде? Навсякъде! Провери напредъка на ремонтите по виадуктите на Автомагистрала " Тракия " и откри, че се работи без отмора. Обеща агне, а на Гергьовден си извърши обещанието - донесе тавите. Посети Военновъздушната образователна база „ Георги Бенковски “ и даде обещание да бъде възобновено Военновъздушното учебно заведение. Лично следи приготовленията за папската аудиенция в Раковски, а по-късно бе деен участник в нея - посрещна пръв папата и ефективно преразказваше диалозите си със Светия отец - споделил анекдот, разказал за киселото мляко в Аржентина, дал му упътвания за градежите на автомагистрали и така нататък

Един ден Бойко се появи в пловдивски парк и увери жителите на регион „ Северен “, че няма да се допусне застрояване. После обърна внимание на Ямбол - откри, че пациентите на Многопрофилната болница за интензивно лекуване „ Св. Пантелеймон “ се придвижват на ръце, и накара Министерския съвет да отпусне 27 милиона лв. за дотъкмяване на ремонта на болничното заведение. Педиатричната болница го помоли за помощ, даде й 3 млн. 

Освен в " Панорама "  гостува и в " Лице в лице ", където също не пропусна да се скара на Българска социалистическа партия и Румен Радев ( " тоя не ща да му споделям името, приказва нелепости " ), който

 

очевидно му е бодил в петата 

 

Отиде в Кърджали, където освен поздрави мюсюлманите с настъпването на Рамазан, само че и откри турски цех, който ще създава тръби за колите. Скара се на турския дипломат Хасан Улусой за проучването на турски език, пи кафе със селяните в Козлец, само че не не помни и християните в региона - посети манастира " Св. Йоан Предтеча " в Кърджали. После отскочи до Русе, където прегледа немския цех на " ВИТТЕ Аутомотив ", който работи от съвсем две години. И означи, че българските служащи са с 20% по-производителни от чешките служащи, примерно.

 

По това време Борисов обеща още 

 

- мост над Дунав при Свищов-Зимнич;

- уголемение на Дунав-мост 1 при Русе. (Румънците малко се дърпали, щото " отвъд са тресавища, блата.. " );

- още един турски цех за авточасти, само че във Враца - с 1000 работни места;

- до 1-2-3 година Автомагистрала " Хемус " да стигне до Русе - Бяла. " За 2-3 години Северна България ще е друга " ;

- в ускорени темпове да се проектира правата Русе - Бяла;

- откакто се приключи околовръстното на Габрово, да се почне същинската работа по тунела под Шипка. ,,Хората не знаят какви грандиозни градежи се вършат там " ;

- да тръгне интерконекторът при Кирково (чака се единствено Ципрас да откри свободен ден в календара си, евентуално на 20-и); 

- " Като си имаме и на нашия газов хъб " Балкан " от четири-пет източника милиарди кубически метра - от Азербайджан, от Русия, Гърция, от американска страна... ". Хъб си нямаме, само че...

Навсякъде, където мине, Борисов

 

приказва за ръководството си като за капиталов парадайс

 

Разправя: " откриваме два завода за един ден ", въпреки че от всички изброени неща има една нова и действителна инвестиция - турският цех в Кърджали, а всичко останало е ориентирано към междинното бъдеще. Например интерконекторът, който ще открива на 20 май с Ципрас, също е желание - към този момент е явен доставчикът на тръбите, само че не и строителят. Заводът в Русе, който сякаш откри предходната седмица, в действителност работи от години. Край Габрово в действителност се строи, само че не тунел през планината. Нов мост над Дунав ще има някой ден, инвестиция във Враца - дай Боже, хъб - също, а може би и автомагистрала " Хемус " ще стигне до Плевен скоро. Ама в действителност, нали идват избори, може умерено да приказваме за тези неща като за обекти пред завършване. 

Борисов ясно осъзнава това, само че явно разчиташе на милиардната инвестиция на " Фолксваген ", която трябваше да стане факт тъкмо преди 26 май и да бъде черешка на предизборната конкуренция. Но не би. Провалиха се и европейските пари в софийския цех за отпадък.  

И по този начин - водачът на ГЕРБ явно е решил

 

да поеме персонална отговорност за тази акция

 

Разбира се, има претенденти на ГЕРБ и те обикалят страната - неотдавна бяха в Тетевен, Доспат, Девин и Сърница, само че това е несравнимо с облъчването, което прави Борисов. И Цветанов взе участие, да не кажете нещо - игра хоро в Черниче, посети гимназия в Разлог, видя се с някакви хора в Банско и откри детска площадка в Добринище. Обеща на Перущица да замязя на Стамболийски. Надявам се, че се вижда разликата в мащаба.  

Може би решението на Борисов да се включи активно в акцията кореспондира освен с отчаянието му от събратята му в ГЕРБ, само че и с откровението му: " Изкарвам си мандата, отивам си в Банкя и давам път на младежи ". А най-вероятно е част от обещанието му: " Няма да си отидем като маскари ". Разбира се, персоналното ангажиране на Борисов в изборите може да донесе негатив за него. Преди време даде обещание предизборно да подаде оставка при загуба и би трябвало да го направи. Сега Борисов трансформира възможната загуба на еврокандидатите си в собствен персонален политически минус. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР